Top20.md

Top menu

Custom Search 1

Drepturile omului si respectarea lor in mass-media

Категория:

Тип работы:

Объем: 
57 pages

Дата создания:

04.04.2022
Cuprins: 

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. MASS-MEDIA ŞI FUNCŢIILE MASS-MEDIA 4
1.1.Mass-media şi funcţiile mass-media 5
1.2.Mass-media ca mijloc de informare 9
1.3.Mass-media şi efectul de dependenţă 13
1.4. Mass-media şi normele legislative 15
CAPITOLUL II. DREPTURILE OMULUI SI MASS-MEDIA 20
2.1. Procesul istoric al dezvoltarii si implementarii drepturilor omului 20
2.2. Drepturile omului – expresie a nevoilor individuale si sociale 23
2.3. Apararea drepturilor omului – una din sarcinile prioritare 25
2.4. Drepturile omului ca element reprezentativ in mass-media 29
CAPITOLUL III. INTERPRETAREA DREPTURILOR OMULUI IN PRESA ONLINE 35
3.1. Efectele mass-media asupra publicului 35
3.2.Mediul online, mijloc de abordare 39
3.3.Diferenta dintre stirea online si cea tiparita sau audio-video 46
3.4. Drepturile omului reflectate in stirea online 50
CONCLUZII 55
BIBLIOGRAFIE 56

Описание: 

În dezbaterea problemelor privind efectele mass-media se impun, de la început, câteva precizări, unele conceptuale, altele legate de perspectivele de abordare. Cercetările asupra efectelor au oscilat între două opţiuni privind importanţa şi puterea de a influenţa a media, capacitatea lor de a produce anumite efecte. Astfel, aprecierile s-au articulat fie sub ideea “efectelor atotputernice” ale media, fie sub ideea “efectelor minore”(limitate).
Analiza efectelor se situează în centrul studiilor asupra comunicării de masă. Problemele cheie abordate se referă la : puterea de influenţare a media, direcţiile de influenţare, tipurile de efecte, mecanismele şi condiţiile producerii efectelor.
Analiza modului în care mass media influenţează societatea (în chip voit, în urma unei strategii dinainte pusă la cale sau în chip întâmplător) a constituit una din preocupările majore ale cercetătorilor mass-media.
Societatea moderna a fost încă de la începuturi însetată de informaţii şi este pe zi ce trece tot mai tentată de cultul informaţiei. Mai mult, structura administrativă a statelor moderne, noul mod de viaţă şi de muncă, determinat de continua dezvoltare industrială, face absolut necesar pentru supravieţuire un nivel cât mai ridicat de specializare, de educaţie, de informare.
Motivele pentru care oamenii epocii in care trăim consuma cât mai mai multă informaţie sunt variate: noile condiţii de muncă cer un standard de specializare cât mai ridicat, succesul social presupune o educaţie corespunzătoare, relaţiile interumane cer o anumită cultură, apariţia cultului informării ştiinţifice şi enciclopedice şi lumina deosebit de favorabilă pe care o produce omul informat.
Întreaga civilizaţie modernă a fost educată în setea de informare, în cultul ştiinţific, în dorinţa unanimă de noi şi noi date despre cât mai multe subiecte, din cât mai multe sfere de activitate.
Această importantă dorinţă şi nevoie de informare a fost satisfăcută perfect de apariţia mijloacelor de comunicare în masă şi astfel a apărut o nouă concepţie asupra a tot ceea ce înseamnă informaţie: cultura de masă şi tratarea noilor cetăţeni ca o masă informă de consumatori uniformizaţi.
Mass-media este un termen generic, de origine engleza, care denumeste "ansamblul mijloacelor si modalitatilor tehnice moderne de informare a maselor".
Oamenii sunt “indici de audienţă”, în cazul cărora particularităţile trebuie estompate în favoarea direcţiei editoriale oficiale. Cu acest tratament plin de superioritate, mass-media a reuşit să impună şi un respect puternic. Oamenii au o încredere servilă în mass-media, fiindcă prin puterea pe care i-au acordat-o, ea a devenit a patra putere în stat. Presa poate să facă dintr-un personaj obscur un om celebru şi de invidiat, poate să formeze opinii şi curente de opinii în societate, poate să informeze rapid şi despre orice subiect.
Tinerii sunt principala ţintă a tot ceea ce înseamnă mass-media. Este adevarat, dupa cum afirma si Danion Vasile , ca "mass-media este Evanghelia zilelor noastre; este lumina dupa care se calauzesc masele de oameni care asteapta vestea cea buna a fericirii pamantesti".
E o realitate. Totul se invarte azi in jurul comunicarii mediatice. Ea e o forta ce nu ar trebui sa o mai neglijam, ea formeaza, ea creste tinerii de azi.
Impactul puternic pe care îl are mass-media asupra tinerilor a fost şi este studiat în continuare, se propun şi soluţii însă puterea pe care comunicarea în masă o are asupra lor nu mai poate fi învinsă,aceasta neînsemnând că efectele ei sunt doar unele negative sau doar unele pozitive.
„Mass-media nu există decât prin publicul său diversificat. Consumatorii de media au drepturi care trebuie să le fie recunoscute. Libertatea de alegere, egalitatea în drepturi faţă de comunicarea audiovizuală, dreptul la expresie şi participarea publicului sunt principii care fundamentează aceste drepturi.

9 points